vineri, 28 decembrie 2012

Montarea unui calorifer

Etape de lucru: 

Lucrarile demareaza cu o masurare atenta a distantei dintre conductele de tur si retur. In functie de aceasta distanta, se va alege pozitia caloriferului pe perete. Este foarte important ca masuratoarea sa fie foarte exacta, mai ales in cazul in care se vor folosi conducte metalice care, din cauza rigiditatii lor, trebuie sa se imbine exact cu orificiile robinetilor. 

Cu ajutorul unui poloboc, se va stabili locul in care urmeaza sa fie montate consolele de prindere. Pentru o pozitionare exacta a caloriferului, trebuie ca acestea sa fie aliniate perfect atat pe verticala, cat si pe orizontala. 

Se pozitioneaza consola de prindere pe perete si se marcheaza, prin orificiile acesteia, locul in care trebuie gaurit peretele pentru a se introduce holtzsuruburile. 

Consolele de prindere se fixeaza in suruburi autofiletante. Daca peretii prezinta mici neregularitati, puteti apela la un artificiu: intre consolele de prindere si perete se monteaza placi din gips-carton. Datorita placilor din gips-carton se obtine o mai buna planeitate a caloriferului. 

Cu ajutorul unei masini de gaurit se realizeaza orificiile pentru prinderea consolei. 

Dupa ce s-a fixat prima consola, in functie de aceasta, se vor fixa si celelalte trei. Distantele dintre acestea vor fi verificate permanent cu ajutorul polobocului. 

Este de preferat sa se utilizeze conducte din pexal, rezistente la temperaturi inalte. Acestea se taie, dupa ce au fost masurate cu atentie, cu ajutorul unui cleste special. 

Datorita maleabilitatii, conductele din pexal se deformeaza in zona de taiere. De aceea, inainte sa fie montate, este necesara recalibrarea lor. Aceasta se realizeaza cu ajutorul unui calibru flexibil din metal, care are diametrul egal cu diametrul de interior al conductei conectorilor. 

Pe filetul conectorilor de prindere se infasoara canepa impreuna cu pasta de etansare. In locul acesteia din urma se poate folosi banda de teflon. Aceasta prezinta avantajul ca se muleaza pe piesa, neexercitand presiune asupra acesteia. 

Cu ajutorul a doi clesti, robinetul se infileteaza pe conector. 

De asemenea, conducta din pexal se cupleaza la coloana principala de incalzire. In prealabil, aici se monteaza un robinet, care are rolul de a inchide fluxul de apa in calorifer in cazuri de avarie. 

Dupa ce conducta din pexal a fost prinsa de robinetul caloriferului cu ajutorul conectorului, acesta este fixat pe calorifer. 

Este de dorit ca tevile din pexal sa fie pozitionate foarte aproape de perete. Se recurge la acest lucru in vederea finisarii peretelui. 

In final, conductele din pexal se ingroapa in tencuiala, dupa ce, anterior, robinetii au fost infasurati cu o banda protectoare. 


Materiale folosite: 

• 2 robineti tur/retur ½ toli
• pasta etansare (verde) 
• canepa: 
• consolele de prindere si dopul 
• 2 m pexal 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu